Wat is rentemiddeling?

Bij het tussentijds openbreken van de rentevast periode brengt de bank een boeterente in rekening. Indien de rente laag is en je wilt profiteren van de lage rente, informeer bij de bank dan eens naar de mogelijkheid van rentemiddeling. 
Je huidige rente wordt in dat geval verwerkt in een nieuw rentevoorstel. Er wordt eigenlijk het gemiddelde genomen van jouw huidige rente en de lagere rente van dit moment. 

Met rentemiddeling kun je profiteren van de huidige lage hypotheekrente, en je kunt de rente weer voor een langere periode vastzetten.

Dit is een goedkope en snelle manier om te profiteren van een lage rentestand. Een andere mogelijkheid is om de rentevast periode open te breken met een boeterente. 
Hierbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat je het verschuldigde bedrag aan boeterente wel beschikbaar moet hebben.

Helaas bieden de meeste banken en verzekeraars de mogelijkheid van rentemiddeling niet aan. In dat geval moet er gekozen worden voor het openbreken van de rentevast periode met een boeterente of de hypotheek moet worden overgesloten.

De banken kunnen kosten in rekening brengen bij het middelen van de rente. De kosten kunnen oplopen tot €250.

Rentemiddeling is vaak van toepassing bij het oversluiten van de hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker. Het kan namelijk zo zijn dat u de hypotheek wilt oversluiten om te profiteren van een lagere rente, maar dan bent u vaak een boeterente verschuldigd.

Om te vermijden dat u boeterente betaalt, kunt u vragen om een gemiddelde te nemen van uw huidige rente en de nieuwe, meestal lagere, rente, waarna u dus toch profiteert van een lagere rente, zonder boeterente te hoeven betalen. Het is afhankelijk van de hypotheekverstrekker of dit mogelijk is.

UPDATE 
Minister Dijsselbloem vraagt geldverstrekkers om rentemiddeling aan te bieden, lees meer>>
ĉ
James Hendrik,
9 jul. 2015 03:24
Ċ
James Hendrik,
9 jul. 2015 03:24