Ik ga verhuizen. Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Je hebt een ander huis gekocht en de oude woning staat in de verkoop. Onder voorwaarden zijn van beide huizen de hypotheekrente aftrekbaar van het inkomen. Eén van de voorwaarden is wel dat de oude woning in de verkoop moet staan. Van beide huizen is de hypotheekrente aftrekbaar voor maximaal een periode van drie jaar.

Na de periode van drie jaar is de hypotheekrente over het huis waar je niet meer woon niet meer af te trekken van het inkomen. 

Wordt het huis dat in de verkoop staat tijdelijk verhuurd? In dat geval bestaat er geen recht op hypotheekrenteaftrek gedurende de periode van verhuur. De ontvangen huur hoeft niet opgegeven te worden als inkomen. Het huis en de hypotheek gaat tijdelijk over van box 1 naar box 3. 

Als de tijdelijke verhuur stopt. Bestaat er weer recht op hypotheekrenteaftrek. Op voorwaarde dat het huis nog in de verkoop staat en leeg staat. De maximale periode van drie jaar loopt bij verhuur gewoon door.

De oude woning is verkocht. De gerealiseerde overwaarde moet gebruikt worden ter verlaging van de hypotheek op de nieuwe woning. Dit is de zogenaamde bijleenregeling. 

Voor meer informatie over de bijleenregeling, klik hier>>Ċ
Jeroen Oversteegen,
30 mei 2015 14:40