Vermogensopbouw hypotheek - Wat is het verschil tussen het verzekeren en het banksparen?

In tot 2013 afgesloten hypotheken was het gebruikelijk om de aflossing van de hypotheek door te schuiven naar de einddatum van de hypotheek. In plaats van aflossen werd er gekozen voor een vermogensopbouw in een levensverzekering. Vanaf 2008 was vermogensopbouw met banksparen een andere optie. 

Bij het opbouwen van een vermogen in een levensverzekering, maakt een overlijdensrisicodekking een onderdeel uit van de verzekering. Bij het banksparen is dit niet het geval. Er moet los nog een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. 

Bij een levensverzekering is de begunstigde van de uitkering in de polis vastgelegd. Dit is bij het banksparen niet het geval. Bij overlijden valt het kapitaal op de bankspaarrekening in de nalatenschap. 

Banksparen is transparanter in vergelijking met het verzekeren. Gemiddeld worden er ook lagere kosten verwerkt in een bankspaarrekening in vergelijking met een levensverzekering.

Sinds 1 januari 2013 kan deze hypotheekvorm niet meer worden gekozen voor nieuw gesloten hypotheken. Deze hypotheekvorm geeft namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek.