Wat is koopsubsidie?

Er zijn verschillende vormen van koopsubsidies. De belangrijkste twee zijn de Starterslening en de Koopgarantregeling. Met de Starterslening helpt de gemeente kopers die nog niet eerder een huis gekocht hebben. 
Met de koopgarantregeling krijg je een korting op de koopsom tot 33% op huizen van wooncoöperaties. 

Koopgarantregeling
Bij het kopen van een huis van een wooncoöperatie, is het mogelijk om onder de koopgarantregeling te vallen. Je hebt recht op een korting die kan oplopen tot 33%. 
Er geldt een terugkoopgarantie. Je bent verplicht om het huis terug te laten kopen door de wooncoöperatie. Indien zij het huis weer verkopen, heb je recht op de helft van de meeropbrengst. 
Meerwaarde door verbouwingen krijg je volledig uitgekeerd. De hypotheek moet verplicht afgesloten worden met NHG.

Starterslening
Starters op de huizenmarkt kunnen financiële ondersteuning krijgen bij het kopen van een huis van de gemeente. Niet alle gemeenten bieden deze mogelijkheid aan. 
Deze lening kan verstrekt worden als een aanvulling op een reguliere hypotheek. De lening heeft een rentevast periode van 15 jaar. 
Gedurende de eerste 3 jaren hoef je geen rente en aflossing te betalen. Daarna wordt er gekeken in hoeverre je met jouw inkomen de lasten nu wel kunt dragen. 

Sommige gemeenten hebben naast of in plaats van de starterslening een stimuleringsregeling. Hoe deze regelingen eruit zien, kan verschillen per gemeente. 
Zie de website van SVN voor een overzicht.

ĉ
James Hendrik,
30 jul. 2015 05:02
Ċ
James Hendrik,
30 jul. 2015 05:02