Is rente over een lening van bijvoorbeeld ouders aftrekbaar? (familiehypotheek)

De verschuldigde hypotheekrente uit een familiehypotheek is aftrekbaar van het inkomen. De lening moet gebruikt worden ter verwerving of verbetering van de eigen woning. Via de notaris moet het worden vastgelegd en er moet een zakelijke rente gerekend worden.

Het kan financieel zeer aantrekkelijk zijn om als ouders geld uit te lenen aan de kinderen voor het kopen van een huis. Het uitgeleende bedrag geeft namelijk recht op een naar verhouding hoge rentevergoeding in vergelijking met de gemiddelde spaarrente. De kinderen kunnen de betaalde hypotheekrente aftrekken van het inkomen. De ouders ontvangen de rentevergoeding in box 3.

Voor de ouders blijft het uitgeleende geld wel in box 3 zitten. Er blijft dus eventueel vermogensrendementsheffing over verschuldigd.

Het is zeer aantrekkelijk om een zo hoog mogelijke hypotheekrente af te spreken. De kinderen kunnen de betaalde rente immers aftrekken van het inkomen. Om misbruik te voorkomen moet er een zakelijke rente gerekend worden. Dat houdt in dat het gaat om een rente die commerciële banken ook zouden vragen aan hypotheekrente. In een familiehypotheek mag een opslag worden verwerkt van 25%.

Een commerciële bank vraagt bijvoorbeeld 4% voor een rentevast periode van 10 jaar. In de familiehypotheek mag dan worden uitgegaan van maximaal: 4% + 25% = 5%.